Gratis frakt ved kjøp over 300,-

Argan olje - Marokkos gull

Historien om Argan oljen har ofte blitt forvekslet med Marokkos historie. Argan oljen har blitt brukt i århundrer for sine mange gode egenskaper. En av de første bruksområdene til oljen var å bli brukt i oljelamper. Fønikerne brukte det som drivstoff takket være den høye lysstyrken som oljen hjelper å gi. Senere oppdaget berberfolket de kosmetiske og ernæringsmessige fordelene og begynte å bruke det i sin hverdag. 

I århundrer har denne oljen blitt satt stor pris på av kvinnene i Marokko på grunn av de kosmetiske egenskapene. Oljen ble primært brukt for å beskytte huden mot det ekstremt tørre klimaet.

 

 

Produksjon av Argan olje:

Argan olje lages ved å bruke frukten fra Argan-treet som gir frukt mellom mai og juni. Disse fruktene ligner et  ovalt bær som kan bli opptil 4 cm langt. Inni frukten er det en nøtt, og det er kjernen inni denne nøtten som man trekker ut argan oljen fra.

Argan trærne kan bli 10 meter høyt og lever i opptil 200 år. Om natten kan trærne tiltrekke seg fuktighet for å lagre vannet og gradvis gi en del av det i jorden til røttene sine. Røttene kan synke 30 meter ned i jorden på jakt etter vann. Når været er for ekstremt, slipper argan treet bladene for å unngå fordampning og treet går i dvale. Når fuktigheten i miljøet øker, våkner treet fra dvalen. 

Fordi Argan treet bare produserer noen få kilo frukt i året er argan oljen den oljen det er minst av i verden! 

 

Pulping og knusing

Når argan fruktene er høstet, blir de tørket i flere uker i solen, slik at det er lettere å skille frukten fra nøtten inni. Etterpå utføres pulping, en prosess som består av å skille det tørre fruktkjøttet. Massen som samles inn brukes til å forsyne fabrikken og maskinene med drivstoff, mens nøttene skal brukes til produksjonen av argan olje.

Kvinnene deler argan nøttene for hånd uten å skade innholdet. Dette gjør de ved å plassere nøttene på en sokkel og deretter slå dem med en stor stein. Dette er en stor prosess og et veldig teknisk arbeid som krever mye presisjon, tålmodighet og fremfor alt øvelse! Hver kvinne produserer mellom 1 kg og 1,5 kg fint korn daglig.

Når de er sortert, kaldpresses nøttene for å beholde innholdet av vitamin E. 

Dette resulterer i to lag: arganolje på den ene siden, og gangen på den andre. Gangen er en ganske tykk brun pasta, som skal brukes til å mate dyrene.

35 kilo frukt, eller 3 kg frukt, trengs for å produsere én liter hjemmelaget olje. Dette er grunnen til at arganolje er så sjelden og verdifull!

 

Setting og filtrering

Dette er det siste trinnet i prosessen. Etter ekstraksjon inneholder oljen små faste partikler i suspensjon, som må fjernes for å få en klar, gjennomsiktig olje av god kvalitet.

Til slutt lar kvinnene arganoljen sitte i 15 til 20 dager for dekantering, før de filtrerer den.


Bevaringstips

For optimal bevaring av oljen, oppbevar den på et tørt sted, ved en temperatur mellom 12 og 24 grader. Unngå eksponering for varme for å bevare alt vitamin E-innholdet.

 

Bruksområder

Argan olje inneholder en stor andel vitamin E, essensielle fettsyrer og antioksidanter. Argan oljen har derfor svært mange bruksområder og kan brukes til både hår, kropp og ansikt.  

Til bruk i ansikt kan du tilsette noen få dråper i håndflaten, som du varmer i hendene før du presser oljen forsiktig inn i huden. 

For en tørr eller kløende hodebunn, kan du massere oljen direkte i hodebunnen og ha den over natten. Dagen etter vasker du ut oljen med en naturlig sjampo.  

Argan oljen er også en utmerket beskytter mot varmebehandling av håret ved bruk av rettetang eller krølltang! Oljen skal kun brukes på lengden i håret og skal være absorbert i håret før du bruker rettetang/ krølltang.

 

  • Utmerket olje for hud og hår.
  • Rik på E-vitamin og fettsyrer som virker revitaliserende og cellefornyende på huden.
  • Nærende, fuktighetsgivende og hudgenererende på hud og hår.
  • Inneholder sgualane som gjør huden myk.
  • Beskyttende mot vær, vind og sol.
  • Fin ved tørr hodebunn, og livløst, tørt hår.
  • En god olje ved aldrende hud, tørr hud, akne, strekkmerker, eksem og psoriasis.
  • Absorberes raskt, uten at huden føles fet.